Agenda

Odée Mertzweiller (gitaar) en Nina Spinosi (sopraan)

Datum: Vrijdag 21 janauri 2022
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (livestream via deze website)
Toegang: gratis (vrije gift is mogelijk)

Het eerste concert van dit jaar vindt plaats op 21 januari a.s. om 20.00 uur en zal worden verzorgd door Odée Mertzweiller, gitaar en Nina Spinosi, sopraan.

Odée Mertzweiller en Nina Spinosi ontmoeten elkaar tijdens hun studie aan het Amsterdams Conservatorium. Geïnspireerd door hun klassieke opleiding en hun brede interesse in - en voorliefde voor andere soorten kunst is het duo voortdurend op zoek naar vernieuwing van de muzikale uitvoeringspraktijk. Met als doel het creëren van een pittoresk en origineel gitaar- en stemprogramma herscheppen Odée en Nina daartoe ook de muziek van anderen met hun persoonlijke arrangementen. In dit concert zullen zij werken ten gehore brengen van Bach, Vivaldi, Bellini, Manjon, Villa-Lobos en Obradors, gedeeltelijk ook door henzelf bewerkt.

foto Bergkerkconcerten - Metzweiller Spinosi

Bas de Vroome (orgel) en Marijke Schaap (Viool)

Datum: Vrijdag 26 november 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,-
studenten, CJP-houders: € 5,-
Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl
én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het tiende concert in de serie Bergkerkconcerten op 26 november a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door Bas de Vroome, orgel en Marijke Schaap, viool. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te volgen via een livestream.

Bas de Vroome (1962) is hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk te Delft, waar hij 4 fraaie historische orgels bespeelt, en is verder actief als beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, de Lier en Spijkenisse en als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium. De Nederlandse violiste/altvioliste Marijke Schaap (1989) is een veelzijdig musicus, haar repertoire bestrijkt twee instrumenten en reikt van barok tot modern. Marijke speelt in orkesten als het European Union Chamber Orchetra, het DoelenEnsemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en de Laurenscantorij Rotterdam, en is sinds 2008 concertmeester bij vele ensembles – waaronder het DUDOK Ensemble Hilversum en het ABG Kamerorkest – en aanvoerder altviool.

Dit concert is live bij te wonen door publiek. Als u erbij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl. Kaartjes kosten € 10 per persoon (jongeren en CJP-houders betalen € 5 ). Het concert zal ook via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 26 november vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl. De livestream is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - Bas de Vroome

West Side Trio: Vera van der Bie (viool & zang), Rani Kumar (viool & zang) enAnnie Tangberg (cello & zang)

Datum: Vrijdag 22 oktober 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,-
studenten, CJP-houders: € 5,-
Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl
én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het negende concert in de serie Bergkerkconcerten op 22 oktober a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door het West Side Trio. Het West Side Trio is een strijktrio dat uniek is in zijn soort vanwege de bijzondere ‘cross-overs’ die zij maken tussen de traditionele strijkersmuziek en de hedendaagse elektronische muziek. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te volgen via een livestream.
Vera van der Bie (viool, zang), Rani Kumar (viool, zang) en Annie Tangberg (cello, zang) hebben elkaar ontmoet in het Dutch Metropole Orchestra. Zij volgden allen een klassieke opleiding, maar hebben daarnaast ook veel ervaring opgedaan met jazz en popmuziek en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geluiden en verbreding van hun muzikale horizon.
In de Bergkerk speelt het West Side Trio eigen composities van hun volgende album ‘Alternate Realities’, dat begin volgend jaar zal worden opgenomen. Het gaat over verschillende lagen van realiteit die je kan ervaren, zoals wanneer je opeens middenin een wereldwijde pandemie zit. Verder speelt het trio hun versie van de muziek van Kraftwerk, een Duitse elektropop-band uit de jaren ‘70. Zij beschrijven een wereld van techniek en computers die inmiddels werkelijk onze realiteit is geworden.
Dit concert is weer live bij te wonen door publiek. Als u erbij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl. Kaartjes kosten € 10 per persoon (studenten en CJP-houders betalen € 5 ). Het concert zal ook via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 22 oktober vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl. De livestream is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - West Side Trio

Bas de Vroome (orgel)

Datum: Vrijdag 26 november 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,-
studenten, CJP-houders: € 5,-
Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl
én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Meer info volgt binnenkort!

Voorgaande evenementen

Nawa: Farid Dorafshan (zang) en Mehdi Golshanzadeh (tandoor, daf, setar)

Datum: Vrijdag 224 september 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,-
studenten, CJP-houders, vluchtelingen, 65+: € 5,-
Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl (50 max.)
én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het achtste concert in de serie Bergkerkconcerten op 24 september a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door de uit Perzië afkomstige Farid Dorafshan en Mehdi Golshanzadeh, die samen het duo Nawa vormen. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te zien via een livestream.
Farid Dorafshan is een klassiek geschoold zanger, hij studeerde in 1994 af aan het Conservatorium van Teheran en woont al meer dan twintig jaar in Nederland. Hij heeft een aantal jaren zanglessen gegeven in het Muziekhuis in Deventer en verzorgde ook al vele concerten. Mehdi Golshanzadeh is een muzikant in hart en nieren, al meer dan 25 jaar actief in de muziek, hij zingt en speelt op authentieke Oosterse instrumenten, waaronder de tandoor, daf en setar. Hij is tevens actief als muziekdocent en musicus in een Iraans ensemble en dirigent van een kerkkoor in Apeldoorn.
Dit concert is weer live bij te wonen door publiek. Het aantal zitplaatsen is wel beperkt. Als u er bij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl , kaartjes kosten € 10 per persoon (studenten, CJP-houders, vluchtelingen en 65+ers betalen € 5 ). Het concert zal ook nog via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 24 september vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl, dit is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - Nawa

Sander van den Houten en Ab Weegenaar

Datum: Vrijdag 27 augustus 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,- Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl (50 max.) én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het zevende concert in de serie Bergkerkconcerten op 27 augustus a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door Sander van den Houten, orgel en Ab Weegenaar, fagot. Het concert is zowel live bij te wonen in de Bergkerk als online te zien via een livestream.
Sander van den Houten is organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en bespeelt daar het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij tweede organist van de Bovenkerk in Kampen en als titulair-organist verbonden aan de Burgwalkerk en de Broederenkerk aldaar. Hij studeerde onder anderen bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Theo Jellema. Ab Weegenaar is fagottist en stadsorganist van Kampen, en tevens eerste organist van de Bovenkerk. Hij studeerde bij Wim van Beek en Kees van Eersel en had vaste aanstellingen als fagottist bij het Noord-Nederlands Orkest, het Residentieorkest en het Gelders Orkest. Ook is hij als koorleider actief bij een aantal koren en het Bach-ensemble van de stichting Burgwal en is hij fagotdocent bij het centrum voor kunsteducatie ‘Quintus’ in Kampen. Sander en Ab brengen een gevarieerd en gemêleerd programma met werken van Sweelinck, Bruhns, Bach, Galliard, Senaillé, Gárdony, Staeps, Kee en Fucik.
Dit concert is weer live bij te wonen door publiek. Het aantal zitplaatsen is nog wel beperkt tot 50 personen. Als u er bij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl , kaartjes kosten € 10 per persoon (jongeren 18-, studenten en CJP-houders 50% korting). Het concert zal ook nog via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 27 augustus vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl, dit is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - van den Houten en Weegenaar

Karwan Hamid Halaq (Oosterse blaasinstrumenten)

Datum: Vrijdag 30 juli 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,- Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl (50 max.) én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het zesde concert in de serie Bergkerkconcerten op 30 juli a.s. om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer zal worden verzorgd door Karwan Hamid Halaq, oorspronkelijk afkomstig uit Koerdistan. Hij bespeelt een aantal traditionele oosterse blaasinstrumenten en is daarnaast ook zanger. In zijn geboorteland leerde hij van zijn opa om te spelen op de balaban, en hij heeft zich daarna verder gespecialiseerd in het bespelen van allerlei andere soorten populaire oosterse blaasinstrumenten, waaronder de duduk en de ney. Karwan Hamad Halaq wordt bij dit concert vergezeld door Lex Pantelic, gitaar en tanboor en Ali Asghar Barani, percussie.
Karwan is na zijn aankomst in Nederland begonnen bij de band ’Orchestre Partout’, waarmee hij al in vele theaters en op festivals heeft gespeeld. Ook heeft hij een tournee gedaan met het Nederlands Blazers Ensemble en tegenwoordig speelt hij in de band ‘Etoiles Electriques’. Tijdens dit concert zal hij repertoire ten gehore brengen van Ali Merdan, The Kamkars en ook eigen werk.
Dit concert is weer live bij te wonen door publiek. Het aantal zitplaatsen is wel beperkt. Als u er bij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl , kaartjes kosten € 10 per persoon (studenten, CJP-houders, vluchtelingen en 65+ers betalen € 5 ). Het concert zal ook nog via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 30 juli vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl, dit is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - Gerwin Hoekstra

Erik Bosgraaf (blokfluit)

Datum: Vrijdag 25 juni 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Bergkerk (Bergkerkplein 1)
Toegang: € 10,- Vooraf reserveren via bergkerk@eventsdevents.nl (50 max.) én te zien via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het vijfde concert in de serie Bergkerkconcerten vindt plaats op vrijdag 25 juni om 20.00 uur in de Bergkerk te Deventer en zal worden verzorgd door niemand minder dan Erik Bosgraaf, volgens vele kenners eén van de allerbeste blokfluitisten ter wereld! Dit concert is het eerste concert in de serie Bergkerkconcerten wat weer live is bij te wonen door publiek (vooraf reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl), en tevens per livestream te zien op bergkerkconcerten.nl.
Erik Bosgraaf is een aantal jaren geleden al eens te gast geweest in de Bergkerk en heeft toen menig bezoeker verbijsterd, maar vooral ook laaiend enthousiast, achtergelaten door zijn letterlijk adembenemend virtuoos blokfluitspel. In de tussentijd heeft hij zich alleen nog maar verder weten te verdiepen en specialiseren in het spelen van een breed scala aan muziekgenres op diverse soorten blokfluiten, dus het belooft dit keer misschien wel een nog groter spektakel te worden! Erik is erg blij om weer in de Bergkerk te kunnen spelen, of beter gezegd in zijn eigen woorden ‘de dialoog met de ruimte aan te gaan’, omdat de kerk vanwege haar speciale akoestische eigenschappen uitermate geschikt is voor de uitvoering van zijn blokfluitmuziek. Erik Bosgraaf brengt een afwisselend programma met virtuoze stukken van de middeleeuwen tot hedendaagse muziek en improvisaties.
Dit concert is het eerste concert in de serie Bergkerkconcerten wat weer live is bij te wonen door publiek. Wij mogen op dit moment maximaal 50 mensen toelaten in de kerk. Als u er bij wilt zijn kunt u plaatsen reserveren via bergkerk@eventsdeventer.nl , kaartjes kosten € 10 per persoon (studenten, 65+ers en CJP-houders betalen € 5 ). Het concert zal ook nog via livestream te bekijken zijn op vrijdagavond 25 juni vanaf 20.00 uur op www.bergkerkconcerten.nl, dit is gratis te bekijken maar als u ons financieel wilt steunen wordt dat uiteraard zeer op prijs gesteld.

foto Bergkerkconcerten - Gerwin Hoekstra

‘Le Bouquet’ door Gerwin Hoekstra (orgel) en Elizabeth Kooy (sopraan)

Datum: Vrijdag 28 mei 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Gerwin Hoekstra is hoofdorganist van de Grote - of Sint Jacobijnerkerk in Leeuwarden, en wordt bij dit concert begeleid door de sopraan Elizabeth Kooy. Het programma is opgebouwd rond het, in 2016 door Daan Manneke gecomponeerde stuk 'Le Bouquet'. Daan Manneke wordt ook wel genoemd ‘De Kapelmeester van de ruimte’. Manneke vat de ruimte op als een religieus symbool en heft in zijn composities bewust de grens op tussen religieuze en wereldlijke muziek. Ook heeft hij een sterke hang naar muziek uit het verleden. Hij put uit talrijke bronnen, variërend van complexe compositietechnieken uit middeleeuwen en renaissance tot de verstilde eenstemmigheid van het Gregoriaans en het Geneefse Psalter. Dit alles wordt door hem gecombineerd met de muzikale verworvenheden van de twintigste eeuw. Het centrale stuk wordt omlijst met orgelwerken van Honegger, Sweelinck en Huygens.

foto Bergkerkconcerten - Gerwin Hoekstra

Il canto di Rame – kwartet met sopraan, saxofoon, cello & orgel

Datum: Vrijdag 23 april 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het derde concert in de serie Bergkerkconcerten in de Bergkerk te Deventer wordt verzorgd door het kwartet Il Canto di Rame op vrijdagavond 23 april a.s.. Il Canto di Rame is een ensemble dat constant op zoek is naar de mogelijkheden van haar ongebruikelijke bezetting. Nooit denken de musici in beperkingen, altijd in kansen. Dat levert een breed repertoire op, van heel oude muziek, tot nieuwe stukken die speciaal voor hen geschreven zijn. Een concert van Il Canto di Rame is altijd een verrassend en veelzijdig gebeuren. Van één enkele stem tot het voltallige ensemble en alle combinaties die gemaakt kunnen worden, alles komt tot klinken. Veel ervaring hebben ze intussen met het arrangeren van stukken en het samenstellen van bijzondere programma's. In de Bergkerk zullen ze alle mogelijkheden van de prachtige ruimte ook volop benutten.

Elske te Lindert - sopraan
Iris Gruber - saxofoon
Marije Toenink - cello
Liga Vilmane - orgel

foto Bergkerkconcerten - Il canto di Rame

(GEWIJZIGD) Mehmet Polat – ud

Datum: Vrijdag 19 maart 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het tweede concert in de nieuwe serie Bergkerkconcerten in de Bergkerk te Deventer wordt verzorgd door het Mehmet Polat op vrijdagavond 19 maart a.s. Mehmet Polat is een meester ud speler, componist, ensemble leider en solist die inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, van modern tot jazz, hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Alevi spirituele, Anatolische volks- en Ottomaans klassieke muziekachtergrond. Via improvisatie, eigen composities en zijn blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet constant op zoek naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Na vele jaren van onderzoek, heeft hij een eigen techniek ontwikkeld om verder te kunnen kijken dan de beperkingen van zijn eens zo traditionele instrument. Met zijn nieuwe techniek voor de linkerhand speelt hij meer moderne en verder ontwikkelde muziekstukken. Ook heeft hij een eigen ud ontwikkeld met twee extra bassnaren om de reikwijdte en functie van zijn instrument te vergroten.
Afgelopen juni bracht hij een nieuw album uit genaamd The Promise, waarvan we vrijdag 19 maart meer van zullen horen. Wij kijken erg uit naar dit concert, u hopelijk ook!

GEWIJZIGD: Helaas is het Emrah Oguzturk Trio, dat eigenlijk op de agenda stond voor deze dag, verhinderd vanwege het coronavirus, en kunnen zij aankomende vrijdag niet optreden.

foto Bergkerkconcerten - Mehmet

Maurits Bunt (orgel en clavecimbel) Lisa Bunt (sopraan) en Harald Bunt (viola da gamba)

Datum: Vrijdag 26 februari 2021
Tijd: 20.00 uur
Locatie: via livestream op www.bergkerkconcerten.nl

Het openingsconcert van de nieuwe serie Bergkerkconcerten zal worden verzorgd door Maurits Bunt (orgel en clavecimbel) Lisa Bunt (sopraan) en Harald Bunt (viola da gamba). Zij zullen een feestelijk en afwisselend programma uitvoeren waarbij met name ook alle registers en klankkleuren van het monumentale Holtgräve-orgel in de Bergkerk aan bod zullen komen. Het programma bestaat uit werken van Sweelinck, Bruhns, Monteverdi, Bach, Mendelssohn, Reger en Bovet. Voorafgaand aan het concert zal stadsbeiaardier Bauke Reitsma tijdens zijn beiaardbespeling vanaf de Lebuinustoren op de vrijdagmiddag speciale aandacht besteden aan dit concert met een daarop afgestemd programma.

Kijk hier de livestream terug.

foto Bergkerkconcerten - Bunt